Alt det du lurer på om kollagen

Omtrent en tredjedel av alt proteinet i kroppen din består av kollagen. Men hva er det egentlig og hvilken funksjon har kollagen i huden og i kroppen? 

Kollagen er de viktigste byggesteinene i bein, hud, muskler, sener og leddbånd. Du finner også kollagen i andre kroppsdeler, som blodkar, hornhinner og tenner. 

De myke runde kinnene som du ser hos ettåring skyldes mye kollagen, men fra 25-årsalderen begynner produksjonen av dette viktige proteinet å falle. 

Du kan se på kollagen som “limet” som binder mye av strukturen i kroppen sammen. Kollagen kommer fra det greske ordet “kólla”, som betyr lim. 

Les også: Slik gir du huden vakker glød

Kollagenens rolle i kroppen

Det finnes totalt 26 typer kollagen. Vi deler dem inn i fire hovedkategorier alt etter hvilken rolle de har i kroppen. 

  • Type 1: Denne typen utgjør 90% av kroppens kollagen og består av tettpakkede fiber. Disse sørger for å gi struktur til hud, bein, sener, brusk, bindevev og tenner. 
  • Type 2: Denne kollagenvarienten består av løsere fiber og finnes i elastisk brusk, den typen brusk som fungerer som støtdemper for leddene dine. 
  • Type 3: Denne kollagenformen gir struktur til muskler, organer og arterier. 
  • Type 4: Det er denne typen kollagen du finner i hudlagene. 

Når du blir eldre produserer ikke kroppen bare mindre kollagen, også kvaliteten blir dårligere. Du ser gjerne dette først på huden, da den blir mindre fast og myk. I tillegg kan du merke det på kroppen at også leddene svekkes med alderen. 

Hvor kommer kollagen fra?

Kroppen lager kollagen naturlig ved å bryte ned protein i aminosyrer, som er kroppens byggesteiner. 

Alt kollagen starter som prokollagen. Kroppen din lager prokollagen ved å kombinere de to aminostyrene glysin og prolin. Denne prosessen er helt avhengig av vitamin C. Vitamin C bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon.

Du kan hjelpe kroppen din å produsere dette viktige proteinet ved å sørge for rikelig inntak av enkelte matvarer:

  • Kylling, storfekjøtt, egg, meieriprodukter, belgfrukter, nøtter og fullkorn er gode kilder til aminosyrer 
  • Et kosthold med mye frukt og grønt gir deg dessuten fordelen av antioksidanter, som beskytter kroppen mot oksidativt stress som kan bryte ned kollagen. 

I tillegg er det verdt å merke seg hva som kan hemme produksjonen:

  • Soleksponering: UV-stråler kan redusere kollagenproduksjonen. 
  • Røyking reduserer kollagenproduksjonen, kan svekke sårheling og føre til rynker. 
  • Dårlig kosthold: For mye sukker og raffinerte karbohydrater kan forstyrre kollagenens evne til å reparere seg selv. 

Du finner blant annet vitamin C i sitrusfrukter, paprika og jorbær. Mens eggehviter, hvetekim, melkeprodukter, kål, asparges og sopp er gode kilder til prolin. 

Videre finner du glysin i svinekjøtt, kyllinghud og gelatin, i tillegg til forskjellige proteinholdige matvarer. 

Alt du må vite om kollagen
Ilustrasjonen viser hvordan kollagennivået faller fram mot 55-årsalderen

Kollagen i huden 

Kollagen hjelper til med å danne et nettverk av celler kalt fibroblaster i det midterste hudlaget, som kalles for dermis. 

Det spiller også en aktiv rolle i å erstatte og gjenopprette døde hudceller. Ettersom kroppen produserer mindre kollagen med alderen, vil også hudens elastisitet avta. 

Da dannes det rynker i huden, og i kroppen for øvrig svekkes leddbrusk. 

Kvinner opplever en dramatisk reduksjon av kollagenproduksjonen etter overgangsalderen.

Kan du få kollagen fra kremer?

Mange kremer inneholder kollagen og hevder at de skal kunne revitalisere huden ved å øke kollagennivået i kroppen. 

Dette er imidlertid lite sannsynlig, da kollagenmolekyler er for store til å absorberes gjennom huden. Den eneste fordelen skyldes sannsynligvis fuktighetseffekten. De kan derimot ikke øke kollagenproduksjonen direkte. 

Kollagen som tilskudd

Du kan imildertid få i deg kollagen gjennom kosttilskudd. GreatSkin er et produkt som inneholder hele 1000 mg kollagen!

GreatSkin inneholder også vitamin C som bidrar til normal kollagendannelse, som har betydning for hudens normale funksjon. Sammen med 10 mg hyaluronsyre, som har den viktige oppgaven å binde vann til kollagen og å gi huden masse fukt, og de to skjønnhetsvitaminene biotin (B7) og riboflavin (B3) bidrar til å opprettholde normal hud.

Prøv 

GREAT

SKIN 

i 60 dager

Skriv inn ditt telefonnummer

Du blir sendt videre til et bestillingsskjema forhåndsutfylt med informasjon knyttet til ditt telefonnummer, der du leser mer om abonnementet og vilkår (1. forsendelse kr 199,- for 2mnd, deretter 796,- hver 4. mnd) Du bestiller ingenting enda.